Výborná diskusní skupina na Facebooku, Do Vietnamu bez cestovky - diskuze. Připojte se. Pište dotazy.

 
Do Vietnamu bez cestovky - diskuze
Veřejná skupina · 3 900 členů
Přidat se ke skupině
Skupina je pro milovníky Vietnamu, především pro individuální cestovatele. Zde můžete psát dotazy, postřehy, cestopisy, nápady, ..
 

 

 

Víza do Vietnamu - Approval letter - Schvalovací dopis - přímo na tomto webu

Pozor:

Zapoměli jste vízum a letite dnes nebo zítra, ještě není nic ztraceno . Info níže 

Poslední aktualizace 14.10.2019

 

Do Vietnamu potřebujete vízum s vyjímkou, pokud cestujete pouze na ostrov Phu Quoc. 

 

 

Postup při zajišťování víza do Vietnamu, 3 způsoby zajištění víza 

1) Na ambasádě 

Velvyslanectví Vietnamu Plzeňská 214/2578, 150 00 Praha 5 C Cena od 2000 Kč. Nejméně využívané  Všechy typy víz

VýhodaNa letišti se už vůbec nemustí čekat. Ale vzhledem k tomu  že na zavazadla se čeká déle, neušetříte ani minutu. 

Nevýhody: Výrazně nejdražší

 

2) Se schvalovacím dopisem. Vízum se lepí do pasu až ve Vietnamu na letišti. Předem ale musíte mít  Approval letter, schvalovací dopis, (někdy chybně zvaný zvací dopis)  který vystavuje Imigrační úřad v Hanoji. Ten se zajišťuje přes internet. Nejvíce využívaný způsob. Všechny typy turistických víz 

Výhody: Spolehlivá metoda, rychlejší jak Evisa, visum se lepí a platí až na letišti, výrazně levnější jak na ambasádě. Jednoměsíční jednovstupové  pouze 25 USD. Země se dá opustit na libovolném přechodu, zvlášť důležité při navazujících cestách do Kambodže a Laosu.

Nevýhoda: Je dražší  o 230 Kč  proti Eviza, možnost vstupu pouze letecky na letiště v Hanoji, Dananagu a Saigonu 

 

3) Eviza Zkušební provoz od února 2017 zatím na omezenou dobu. Objednává se na stránkách imigračního vietnamského úřadu  https://www.immigration.gov.vn/

Výhoda: Levnější o 230 Kč proti Approval letter. Jednoměsíční jednovstupové  pouze 25 USD

Nevýhody: Pouze pro jednoměsíční jednovstupové turistické vízum. Vydání trvá delší dobu jako Approval letter (asi 5 dní) Ale hlavně, vízum se nelepí do pasu vůbec, pouze se dává do pasu razítko, na které se musí čekat stejně jako na  nalepení visa na letišti.  V některých oblastech stále policie raději vidí vlepené vizum, evisa nerozumí. Stejně tak někdy půjčovny motorek chtějí vidět vlepené vizum. A vlepené je dobré i pro  povolení v oblastech u hranic, HaGiang apod.  Pokud chcete cestovat dále do Laosu a Kambodže, pozor, nemůžete opustit Vietnam na každém přechodu, ale pouze na přechodu  povoleném s evisa. S vlepeným vízem ale z můžete přes každý přechod.  Očekávám, že tento systém jistě nahradí Approval letter. Nyní já ještě dávám přednost Approval letter.  

 

V současné době doporučuji využít osvědčený spolehlivý systém a Approval letter. 

 

Jak zajistit Approval letter, schvalovací dopis: (někdy chybně nazývaný zvací dopis)

 

Kdo ho vydává:

Vydává ho Imigrační úřad Vietnamského ministerstva vnitra v Hanoi - Vietnam Immigration Department Office in Hanoi

Kde o něj zažádat:

Approval letter nevydává Imigrační úřad přímo cestovatelům, ale výhradně vietnamským cestovním kancelářím a průvodcům s mezinárodní licencí  a smluvním partnerům. Od 1.7.2015 také přímo přes tento web. 

Počet dní:

Vízum se vydává se na 1 měsíc nebo na 3 měsíce. Nikoli na počet dní. (Informace, že měsíc je 28 dní a 3 měsíce jsou 80 dní, je informace  stará) Do víza, co vám vlepí do pasu  (např. jednoměsíční vízum)  vám napíší datum následujícího měsíce minus jeden den. 

 

Zde se podívejte jak se počítají dni 

Postup při žádosti o vízum do Vietnamu  

Krok 1

 Vyplníte  formulář zde  Je odeslán rovnou do Vietnamu. Zkontrolujte si, že pas má platnost 6 měsíců ode dne vstupu.  

Krok 2

Obratem dostanete mail  s bankovními informacemi (platba na český účet převodem např. 230 Kč jeden vstup jeden měsíc) a pro kontrolu vámi vyplněný formulář

Krok 3

Zaplatíte převodem

Krok 4

Do 2 (3 dní) dostanete Approval letter (Schvalovací dopis, někdy chybně nazývaný zvací dopis v pdf formátu) 

Krok 5

Na letišti v Hanoji  nebo Danangu nebo Saigonu  dopis předložíte u okénka Visa

 

S pasem a dvěmi fotografiemi a vyplněným formulářem níže, Zaplatíte 25 USD v hotovosti u přepážky (Jeden vstup, jeden měsíc) visum vám vlepí do pasu a hotovo. Mají číslo vašeho Approval letteru, tzn není problém že to je pdf, kopie, nemůže být falešný. Fotografie jsou oficiálně předepsány 6 x 4 cm nebo 2" x 2" (5 x 5 cm) Ale akceptovali mně mnohokrát  i pasové 3,5 x 4,5 cm.  Fotolab dělá i 6 x 4,5 , 5 x 5 a 3,5 x 3,5.  Já dnes jezdím  s fotkami 5x5. Kdo zapomene, udělají fotku na místě, tuším za 5 USD.

 

Ceny za Approval letter (Schvalovací dopis) + pro informaci ceny za vlastní visum v USD přímo na letišti

1 měsíc jeden vstup 230,-- Kč + 25 USD

3 měsíce jeden vstup 535,-- Kč + 25 USD  (90 dní) 

1 měsíc více vstupů 350,-- Kč + 50 USD   

3 měsíce více vstupů 735,-- Kč + 50 USD (90 dní) 

 

SLOVENSKO  Při platbě ze zahraničí veškeré bakovní poplatky spojené se zahraniční platbou hradí plátce. Je nutné zaškrtnout políčko OUR

 

Zvlášť pro skupiny, cestovky: Formulář je pro max 10 lidí. Můžete také data, bez ohledu na počet lidí (i menší), poslat mailem jako seznam. 

 

A na závěr vychytávka Na letišti u okénka Visa  budete muset vyplnit formulář. Ten dostanete přímo u okénka.

A protože se k okénku na letišti, kde se lepí visa do pasu, případně vyřizují EVisa,  jdsu všichni cizinci, vyplňte si tento formulář předem už v letadle a budete první. A doufejte, že si tuto radu nepřečetli všichni, co s vámi letí. Ale stejně budete ještě čekat výrazně déle na zavazadla, vyřizování víz v Hanoi i Saigonu je dnes velmi rychlé.  Formulář ke stažení :

    Vstupní formulář

 

K vyplnění vstupního dotazníku. Pokud se ptáte, co vyplnit do kolonky ubytování, residential address, klidně napiště travelling nebo jenom slovo hotel. Je to cár papíru, nikdo to nečte, dokonce si někdy dotazník ani nevezmou. 

Šťastnou cestu

Pozor při Eviza při cestách z Vietnamu do Laosu a Kambodže. Počet přechodů je omezen. Doporučuji proto Approval letter. 

pro informaci, seznam hraničních přechodů pro E-Visa

 

V případě že potřebujete urgentně vízum (cca během 4 hodin)  Vyplňte formulář a pošlete mail s informacemi co jsou ve formuláři ještě na maiduong1988@gmail.com, se žádostí o rugentní vyřízení, anglicky  a počkejte na zpávu (doba závisí, zda není svátk)  případně použijte viber nebo whatsap 

Tel: +84 975 727 510 

Dovoz do Vietnamu, při návratu dovoz do ČR 

 

Dovoz do Vietnamu

Cigarety: max. 400
Doutníky: max. 100
Tabák: max. 100 gram
Tvrdý alkohol: max1.5 liters
Perfémy a šperky, pouze osobní
Suvenýry do hodnoty US$ 300
Hotové peníze US$ do 5,000 , VND do 15.000.000
 
Výslovně zakázáno
Protistátní literatura, porno. CD: DVD, pásky paměti, vám mohou být zabaveny pro kontrolu a vráceny po několika dnech

Povoleno

Cigarety: max. 200 nebo 20 doutníků nebo 250 g tabáku 

Tvrdý alkohol  nad 20%  max. 1.5 litrů

Alkohol pod 20%  max 2 litry

Víno max 3 litry

Perfémy a šperky, pouze osobní

Suvenýry do hodnoty US$ 300

Hotové peníze US$ do 5,000 , VND do 15.000.000

Výslovně zakázáno

Protistátní literatura, porno. CD: DVD, pásky paměti, vám mohou být zabaveny pro kontrolu a vráceny po několika dnech

 

Dovoz do ČR

Ve Vietnamu vám budou nabízet spoustu zajímavých suvenýrů.

Pozor na dovoz především

Alkohol s hadem, mořští koníci, dikobrazí ostny, krunýře ostrorep, krunýře želv, korály, velké škeble, tygří zuby,.. Opravdu může být problém. Pokuta 5.000 Kč,

ve správním řízení výrazně více.  

Konkrétní zkušenost z roku 2016: Lahev z hadem v Praze na letišti zabavili, sdělili, že pokuta bude min 5.000 Kč. Že pošlou vyrozumění. 

Neposlali nic a had zmizel. Asi ho celníci ukradli a majitel se raději nehlásil. 

podívejte se na 

http://www.ochranaprirody.cz/cites/cites-pro-verejnost/suvenyry-z-dovolene/

v tomto zákoně je např " lastury zévovitých (Tridacnidae spp.) do počtu tří exemplářů na osobu 

nepřesahující dohromady  celkovou hmotnost 3 kg, 

kde exemplářem může být jedna neporušená lastura, nebo dvě k sobě patřící poloviny (misky) lastury. "

.

A pro případ nutnosti, kolik stojí poslání balíku poštou z Vietnamu + byrokracie s celnicí  v současné době nejlevnější cesta, ale trvá to dlouho, cca 3 měsíce

 

 

 

Schvalovací dopis na víza do Vietnamu

Některé otázky a odpovědi

 

Na kolik dní platí tříměsíční vízum? 

Vízum platí na měsíc nebo tři měsíce. Ne na počet dní. Tzn například tříměsíční vízum: Přijedete 6.8.2016, musíte odjed nejpozději 5.11.2016. Informace o počtu dní (28 nebo 80) některé starší weby stále uvádějí.

 

Nemůže být dopis falešný?

Čistě teoreticky může, ale nemělo by to nejmenší smysl. Dopis se zasílá až po zaplacení. Kdyby chtěla agentura “ukrást” peníze, tak by raději neposlala nic. Z falešného by agentura měla jenom problém a rychle by skončila.

 

Slyšel jsem, že nepouští do letadla se zvacím  dopisem, ale musí být vízum?

Ano také jsem to slyšel. Nikdy jsem ale nedopátral odkud tato informace přišla, nikdy jsem neslyšel o konkrétním případě. Approval letter (zvací, schvalovací dopis) je standardní systém víz do Vietnamu všude a vždy akceptovaný. Byla to fáma, která se stále šíří. 

 

Musím mít na ostrov Phu Quoc také schvalovací dopis?

Ne nemusíte, tam je zvláštní status bez víza. Ale musíte letět přímo na ostrov ze zahraničí.

 

Jak je to s přestupem v Saigonu na vnitrostátní let na ostrov PhuQuoc bez víza?

Domestic Airport je hned vedle International Airport. Jde se z budovy ven, přestup není v tranzitním prostoru. Při přestupu na domestic Airport v Saigonu, ze kterého se letá na ostrov, dostanete do pasu razítko "only PhuQuoc" a nálepku TRANSIT a doprovod.. Ale není to standarní postup, ale je běžný. Protože oficiálně se píše, bez víza pouze při přímém letu na PhuQuoc ze zahraičí. Osobně doporučuji víza mít a ze Saigonu si udělat alespoň dvoudenní výlet do delty na plovoucí trh.  

 

Musím mít dopis vytištěný už v Praze?

Ano musíte, obvykle ho chtějí vidět při odbavení na letišti

 

Stačí černobíle vytištěný?

Ano stačí

 

Dostal jsem dopis a na něm je spoustu dalších jmen jiných cestovatelů i z ostatních států?

To je normální, dostanete dopis, kde jsou uvedena všechna jména žadatelů daný den u agentury. Hlavně si zkontrolujte, aby tam bylo vaše jméno a vaše číslo pasu a správné datumy

 

Zaplatil jsem za dopis, to musím ve Vietnamu znovu platit?

Ano musíte. Nejprve platíte za zajištění schvalovacího dopisu, který potřebujete, aby jste dostal ve Vietnamu vízum. Na letišti platíte za vlastní vízum v USD v hotovosti.  

 

Máme zvací dopis na vícevstupové vízum. Z Vietnamu odjedeme do Kambodže po zemi a se i po zemi do Vietnamu vrátíme. Ne letecky. Není problém?

Ne, není. Při příletu do Vietnamu vám vízum vlepí do pasu a když máte vícevstupové, pak už se můžete do Vietnamu vracet jak chcete. Jde o to, že na pozemních přechodech se víza do pasu nelepí. Pouze na letišti nebo ambasádě.

 

Mohu přiletět později než jsem uvedl dobu příletu do žádosti?

Ano můžete. Vízum vám vlepí do pasu na letišti od doby skutečného příletu do doby 1 měsíc (3 měsíce) od původního data příletu. Jestliže například přiletíte o týden později, můžete zůstat max 3 týdny

 

Chci koupit letenku dříve než budu žádat o vízum. Nevím ještě na jakou dobu seženu levnou. Co když pak nedostanu vízum?

Vízum dostanete, nebojte se. Pokud ovšem nejste z důvodu nějakých protivietnamských aktivit na indexu.

 

Jedu s kamarádem. Je nám 17 let, Můžeme jet sami?

Ano můžete. Doprovod je nutný pod 14 let. Předpokladem vlastní pas a normálně zažádat o schvalovací dopis. 

 

Jak dlouho předem si mohu zažádat o víza? (approval letter)

Až 12 měsíců předem 

 

Letím do Hanoje a pak dále do Hue. Kde mi dají vízum? 

Dají vám ho v Hanoji, pak musíte přejít na Domestic Airport. Podobně při letu přes Saigon. V Hanoji jezdí mezi letišti malé elektromobily, v Saigonu je vintrostátní letiště hned vedle. 

 

Letím přes Čínu, kde mám 22 hodin času. Dostanu se bez čínského víza do města? 

Informace je zde: https://www.travelchinaguide.com/embassy/visa/free-72hour/ Neboli vízum by jste měli mít už v pase. Nicméně praktická zkušenost z ledna ledna 2017 je, že normálně na zvací dopis pustili v Šanghaji do města, během 10 min dostali razítko do pasu a mohli jít. 

 

Formulár, ktorý treba odovzdať hned po prílete na letisku. Niektoré veci sú mi trochu nejasné... v bode 11. - je treba vypísať členov rodiny - surodencov, rodičov alebo to platí len pre manželov a deti??? Je nutné vypísať aj adresu kde budeme bývať po príchode do Vietnamu? Atd.

Vůbec si s tím nelamte hlavu. Tento dokument nikdo nečte. V podstatě je nezajímá. Proškrtněte, žádní příbuzní, ubytování napište jenom hotel ,..

 

Nejsem v ČR, letím z Austrálie, kde studuji. Jak s dopisem?

Úplně stejně jako by jste letěl(a) z Čech. Tzn o něj normáně zažádáte přes web. Není podstatné současné místo pobytu. Pouze je potřeba aby jste letěl(a). Pro toho co bydlí v Číně platí totéž. Musí letět. Kdo pozemní cestou, musí na ambasádu. 

 

Letíme z Vietnamu na ostrov Phu Quoc a vracíme se zpět do Vietnamu,  kde ještě nějakou dobu zůstaneme. Potřebujeme více vstupové vízum?

Ne, nepotřebujete. Phu Quoc je zcela normální vietnamské území pouze s vyjímkou, kdo cestuje jenom na ostrov Phu Quoc, nepotřebuje vízum. 

 

Pokud máte další otázky, neváhejte napsat.  info@vietnamista.cz